5 år er forbi...

1968

Tournéen i vårsemesteret gikk til Beitostølen og Ridderrennet, og dette ble starten på en tradisjon som har holdt seg i 30 år. Direksjonsmusikkens eminente musisering tok alle med storm, unntatt én; statsråd Bondevik, som både:

  1. Hadde god hørsel
  2. Satt på annen benk, og
  3. Ikke forsto seg på kultivert hornmusikk.
1968: Første turné til Ridderrennet, en tur som fremdeles er fast innslag hvert vårsemester.

Lederen for «Jentut’n», Ingrid Wigernæs, deltok på lokk under Holmenkollmarsjen, og ble beæret med vår selvlagde Ridderrennmedalje for innsatsen. Høstsesongen ble preget av jubileum og jubileumsforberedelser. Et 5-dagers akklimatiserings-opphold på Tjøme hørte med før man tok turen til Oslo for UKA, og det hører med til historien at innlosjeringsstedet for anledningen, pensjonat Havna, kort tid etter brant ned til grunnen. Brannårsaken er fortsatt ukjent, men Direksjonsmusikkens glødende spill kan ha vært medvirkende...

5-årsjubileet ble feiret med jubileumsforestilling på DNS, og det første RUM ble åpnet. Voldsomme studentprotester over hele verden over at Direksjonsmusikken avholdt seg fra noen utenlandstourné dette året.

Plakat fra 5-årsjubileet i 1968

1969

Etter å ha gjennomlevet et forrykende jubileumssemester, var det nok fornuftig - og faktisk en dyd av nødvendighet - å ta det rolig for en stakket stund. Direksjonsmusikken fikk likevel med seg en ny Ridderrennstourné, og ved høstsemesterets start var etterspørselen fra det hornmusikkkåte publikum blitt så stor og påtagelig at behovet ikke på langt nær kunne dekkes. Man dro derfor på en kombinert tourné- og rekreasjonsreise, inkludert en stopp i Trondheim med SMASH og UKA. På julekonserten dette året avspilte Direksjonsmusikken «Deilig er den himmel blå» med foreskrevne kryss og b’er- en uforglemmelig opplevelse for det eksamensfrustrerte publikum på NHH. Armstrong tar et lite skritt for Direksjonsmusikken, men et stort skritt for menneskeheten.

Avisutklipp fra 1969

1970

Direksjonsmusikken entret protestenes tiår med nok en skøyte-VM-tourné til Oslo, hvor det sammen med Corpsus Juris ble avholdt felles arrangement: Mini-VM på skrueskøyter, med innlagte suppestasjoner. Vel hjemme i Bergen ble rektor Cowards 60-årsdag behørig beblåst. Senere på høsten var det klart for Ås-tourné og TV-innspilling for tysk fjernsyn, hvorpå antall hornorkestere i Tyskland økte eksponentielt med antall sekunder Direksjonsmusikken var på skjermen. «Spiel und Spiel, das is gar nicht für Jedermann».

Direksjonsmusikken ønsker seg selv hjertelig velkommen til UKA i Ås 1970.

1971

Direksjonsmusikken dro ikke helt umotivert på tourné til Tønsberg, der Festus fra «Gunsmoke» ventet. Første gang Festus hørte Direktøren, kunne han lykkelig utbryte: «It makes you groovie, man!» En ting er sikkert; det ble kvalitet over Festus-showet den gangen. Som avslutning på semesteret, sørget orkesteret for å sprite opp Wesensteens show «Hjertelig tilstede». Høstsemesteret kuliminerte med SMASH i Trondheim, som av en eller annen grunn ble lagt til uka før selve UKA, med det resultat at sistnevnte arrangement selvfølgelig ble et gedigent antiklimaks for lokalbefolkningen.

1972

For første gang dro Direksjonsmusikken på utenlandstourné utenfor Skandinavia, og målet var Sunderland og Edinburg. Denne våren opplevde man også en stor skuffelse, idet det i forbindelse med en spilling i Nygårdsparken viste seg at det var Ard Schenk folk var kommet for å se, og ikke vårt monumentalhornale ensemble. Høstsemesteret bød på varierte opplevelser, men Moldes rennomé som kultursentrum fikk en stygg ripe i lakken etter at Molde-politiet forgrep seg på en direktør idet denne gjorde et høyst konkret innskudd i Molde Sparebank. Man hadde forventet seg en dypere forståelse for monumental hornmusikk enn den som ble direktørene til del ved denne anledningen. Norge stemte nei til EF, men ja til Direksjonsmusikken.

Avisutklipp fra skyteepisode i Molde anno 1972