Eksponentiell bowlerkurvet vekst

1978

I januar dro Direksjonsmusikken på Alpetourné til Bruck i Østerrike, hvor blant annet Amanduskvartetten endelig fikk fremføre sin kunst der den naturlig hørte hjemme, nemlig foran Mozarts hus i Salzburg - en kulturhistorisk begivenhet av de sjeldne.

Amanduskvartettens intimkonsert i Salzburg, 1978.

Vårsemesteret ble ellers preget av plateinnspilling til 15-årsjubileet og ymse oppdrag i Bergen og omegn. Etter en vellykket UFAG-aften på høsten, var søkningen til de ledige stillingene i orkesteret stor, og da man hadde avholdt det tradisjonelle opptaket, kunne man innlemme hele 8 nye læmme i stripejakker og bowlere.

Selve jubiléet foregikk i to akter: Helgen 20.-22. oktober ble det avholdt en prikkfri SMASH-festival, med elementer som bedriftsbesøk på Hansa og konsert på Torgalmenningen. Helgen etter startet på torsdag med det tradisjonelle Hornalbord i klubben. Fredag ble det så matiné/nattiné for skolens studenter, med gjesteopptredener av Xangtippe, Oktetten og Svæveru’. Kveldens utvilsomme høydepunkt var likevel Christiania Jazz Band. Lørdag 28. oktober gikk selve Jubileumsbanketten av stabelen. Etter en gedigen konsert for et entusiastisk publikum i en nesten fullsatt Grieghall, ble Jubileumsmiddagen inntatt. Bergen Band spilte opp til polonaise og dans som fortsatte ut i de små timer. Jubileet ble avsluttet offisielt med århundrets Psildefrokost søndag morgen.

Bilde fra 15-årsjubileet i 1978

1979

Våren 1979 var typisk postjubial, men man la seg ikke på latsiden av den grunn. Vårtournéen, som gikk til Skottland, kan oppsummeres med følgende:

  • Edinburg: Konsert, hagle og politi.
  • Bell’s distilleries med whisky-smaksprøver.
  • Tissepause med koffert
  • Ompa-konsert
  • Hopprenn med valgfri stilart
  • Utallige opprettelser av underavdelinger i DGV
Direksjonsmusikkens haglist anno 1979.

I høstsemesteret levde man opp til Direksjonsmusikkens formål om et eksponentielt voksende aktivitetsnivå, med åpning av Måløybro, spilling ved Måløysprinten, Torget og Gate 1. Vel tilbake til skolen og videre ut i semesteret ble det arrangert en Psildefrokost av det helt store kaliber. Med Christiania Jazz Band, Bergen Trad. Band og Direksjonsmusikken i ledelsen tok det hele seks timer før psild og akk var fortært.

1980

Med bakgrunn i en noe uvanlig studieprogresjon hos enkelte direktører, ble det våren 1980 tatt opp nye utøvende læmme, og disse gikk rett i fUKENsjonærstatus for UKEN 80. Som motytelse mot fUKEN-adgang måtte det avgis musikanter til UKE-orkesteret, og det måtte spilles i alle tenkelige og utenkelige PR-sammenhenger. Totalt 87,5 timer utespillinger ble det, pluss et ølbudsjett drukket i senk av Corpsus Juris. I tillegg til UKEN ble det tid til en mindre Vossatourné med Tyroleraften for discorypene og monumental marsjering rundt Vangskyrkja som høydepunkter. Høsten 1980 reddet Direksjonsmusikken Svæveru’s jubileum med den etterhvert så legendariske Vræleru’-opptreden. Vel nede fra scenen og med seiersrusen fortsatt rungende i bakhodet, var det klart for høstens Ås-tourné, med innlagt Stortingssightseeing og frokost med Inger Lise Skarstein.

1981

Historisk Geilo-tourné; 1. Strømlinjen faller ned. 2. Toget står fast. 3. Toget snør inne. 4. Overnatting i kommunens konferanserom. 5. Spredt hjemreise. Høsten 1981 ble et av de mest aktive på lenge. Sesongen ble tradisjonelt innledet med UFAG-aften og Concerto Grosso Introductione. Etter denne konserten kunne hele ni nye læmme transporteres til høydeopphold på Kramboden, med innlagte nattlige rebusløp. Også ved KKUs rebusløp gjorde Direksjonsmusikken seg fordelaktig bemerket. Høstens tourné gikk til Trondheim, Strindens og UKA. På veien skjedde en liten tildragelse da en ex-dassist Jan Kåre ble kidnappet og ikke klarte å hoppe av før Lillestrøm. Et stort skritt i en eller annen retning ble gått i programmt «Kråke søker Måke» i NRK. Takket være BP ble alle de muntre gagsere forsynt med korrekte hodeplagg. Eksamener den høsten var generelt gode, takket være terapeutiske juletoner, punch og musikk i passe doser.

Direksjonsmusikken utenfor NHHs hovedinngang 1981.

1982

Tidlig i januar ble semesteret åpnet. «Die neue Tirolergruppe» og Amandus dro til Kitzbühl med ski på føttene. Tilbale igjen kom de fulle av inspirasjon, og Die Omphaknaben sikret UKEN 82 med den store Bierstube. Også andre deler av UKEN ble bespilt- dog var vel ikke tromboneknusingen ved hovedinngangen med i dreieboken. Direksjonsmusikken kuppet festkonserten under NM i brassband i Grieghallen, og vant første ærespris i åpen klasse. Mye av æren for det gode resultatet må tillegges det jublende publikum. Høsten 1982 strømmet de muntre gagsere tilbake til nyoppusset RUM. Tre nye læmme ble innhentet, og dermed startet de legendariske fotballkampene.

Direktører viser sitt engasjement under cupsemifinalen Brann-Moss i 1982.

Cupsemifinale Brann-Moss vant vi på hjemmebane, og dermed bar det til Ullevål. Der ble Brann cupmester, og BT fikk tatt sitt berømte bilde av drilltruppen, som de til stadighet har benyttet i sine spalter. I tillegg ble man etter kampen øverøst med rosende ord fra både radio, TV og en samlet dagspresse.